Olej z pestek moreli – właściwości, zastosowanie

Olej z pestek moreli

Zdrowotne właściwości oleju morelowego

Podczas jedzenia moreli zwykle usuwasz i wyrzucasz jej stwardniałą część, czyli gorzkie nasiono. Jednak to właśnie pestki zawierają wartościowy tłuszcz, który śmiało mógłby konkurować z drogimi i ekskluzywnymi kosmetykami. Olej morelowy znany jest bowiem z wszechstronnych właściwości pielęgnacyjnych – doskonale wpływa na kondycję skóry i włosów. Oprócz działania kosmetycznego, ten „owocowy” tłuszcz skutecznie chroni organizm przed licznymi chorobami. Co dokładnie warto o nim wiedzieć?

Morela pospolita (Prunus Armeniaca L.) to drzewo należące do rodziny różowatych, pierwotnie uprawiana w Chinach, Korei i Kirgistanie. Dziś drzewa morelowe można spotkać nie tylko w Azji, ale również na terenie Unii Europejskiej, także w Polsce. Największe uprawy moreli znajdują się w Turcji, Iranie, Uzbekistanie, Algierii i we Włoszech. Jednak zamiast soczystego, żółtopomarańczowego miąższu, nasze zainteresowanie budzi pestka ukryta w tym smacznym owocu. Nasiona moreli zawierają bowiem aż 40-50% cennego oleju.

Olej z pestek moreli – źródło kwasów omega

Prawie 90% składu oleju z pestek moreli to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), z czego 58,5% stanowi kwas oleinowy (z grupy omega-9), a 29,3% kwas linolowy (z grupy omega-6). Mniej pożądane kwasy tłuszczowe nasycone to zaledwie 7,8% zawartości – taka ilość jest w pełni akceptowalna w tłuszczu pochodzenia roślinnego.

Zapewne zdajesz sobie sprawę z tego, jak ważne dla zdrowia jest systematyczne spożywanie produktów bogatych w NNKT. To związki egzogenne – muszą być dostarczane z zewnątrz, gdyż organizm nie może wytwarzać ich samodzielnie (poza kwasami omega-9, które mogą być w odpowiednich warunkach syntezowane z kwasów omega-3 i omega-6). Dieta uboga w NNKT stwarza ryzyko rozwoju wielu stanów chorobowych, gdyż stanowią one składnik budulcowy komórek i warunkują prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

Obecny w oleju morelowym kwas oleinowy odpowiada przede wszystkim za procesy trawienne – przeciwdziała zgadze, niestrawności i innym problemom gastrycznym. Ponadto wykazuje zdolność do obniżania ciśnienia krwi oraz redukowania cholesterolu, dzięki czemu chroni przed chorobami serca i naczyń. Kwas oleinowy ma również wszechstronne zastosowanie w produkcji kosmetyków, gdyż jako emolient świetnie nawilża skórę i zapewnia jej młodzieńczą gładkość.

Kwas linolowy

Kwas linolowy z grupy omega-6 (ok. 30% zawartości oleju) ulega w organizmie przekształceniu do postaci kwasu gamma-linolenowego. Niedobory tego związku skutkują przesuszeniem skóry i włosów, przedwczesnymi zmarszczkami, a także osłabioną odpornością naskórka. Skóra traci elastyczność, przez co rany trudniej się goją i łatwiej o pęknięcia. Długotrwały brak kwasu linolowego w diecie może powodować rozmaite dermatozy – łuszczycę, atopowe zapalanie skóry, rumień, egzemy czy rybią łuskę.

Spożywanie oleju z pestek moreli pomoże Ci zadbać o obecność NNKT w codziennej diecie. Ponadto ten zdrowy tłuszcz polecamy osobom ze schorzeniami wątroby, u których synteza kwasu omega-9 jest upośledzona oraz cierpiącym na cukrzycę i AZS, gdyż choroby te powodują zaburzenia wydzielania kwasu gamma-linolenowego.

Witaminy i fitosterole w oleju z pestek moreli

W oleju morelowym znajdziesz witaminy E oraz A. Ta pierwsza pozwala dłużej zachować młody wygląd, a druga jest niezbędna do prawidłowego widzenia. Obie witaminy należą do grona silnych przeciwutleniaczy – neutralizują wolne rodniki przyczyniające się do wielu chorób i starzenia się organizmu.

Witamina E pełni również szereg innych funkcji, m.in. chroni przed zakrzepicą, dba o płodność mężczyzn i jest konieczna dla prawidłowego rozwoju ciąży. Z kolei niedobór witaminy A może objawiać się problemami skórnymi, osłabionymi włosami i paznokciami, a także uczuciem zmęczenia.

W oleju z pestek moreli nie brakuje również fitosteroli. Te roślinne związki są w stanie obniżyć poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu przeciwdziałają miażdżycy naczyń i chorobom układu krążenia.

oleje

Olej z pestek moreli leczy raka?

Pestki moreli stanowią również jedno z najlepszych źródeł amigdaliny – związku z grupy glikozydów, zwanego laetrile lub witaminą B17 (choć nie należy do witamin). W medycynie naturalnej amigdalina zdobyła sławę jako panaceum na raka. Według propagatorów tzw. terapii metabolicznej komórki nowotworowe ulegają zniszczeniu wskutek działania cyjanowodoru i aldehydu benzoesowego – substancji będących wynikiem rozkładu amigdaliny w organizmie.

Zwolennicy alternatywnych metod leczenia raka przekonują, że spożywanie produktów zawierających amigdalinę (a więc również oleju z pestek moreli) może przeciwdziałać nowotworom, jak również wyleczyć je w początkowym stadium i zapobiegać przerzutom. Ponadto uważa się, że witamina B17 może uśmierzać ból w fazie terminalnej nowotworu. Na poparcie tych teorii przytaczane są liczne przykłady pacjentów wyleczonych amigdaliną – glikozyd ten jest stosowany m.in. w Meksyku. Trzeba jednak zaznaczyć, że skuteczność witaminy B17 nie została jednoznacznie potwierdzona badaniami klinicznymi, dlatego olej z pestek moreli nie może zastępować konwencjonalnych terapii onkologicznych i powinien być traktowany jedynie jako wsparcie w leczeniu.

Olej z pestek moreli jako naturalny kosmetyk

To nie przypadek, że olej z pestek moreli jest używany w produkcji kosmetyków, zwłaszcza kremów przeciwzmarszczkowych i ujędrniających. Jego struktura jest zbliżona do budowy warstwy lipidowej skóry, dzięki czemu doskonale się wchłania, nie podrażnia i nie pozostawia tłustej warstwy. Stosuj go również zewnętrznie (np. zamiast kremu na noc), a odwdzięczy Ci się doskonale nawilżoną i jędrną skórą, wolną od przebarwień. W ten sposób opóźnisz powstawanie nowych zmarszczek, a już istniejące ulegną spłyceniu. Elastyczna i napięta skóra sprawi, że Twoja twarz będzie wyglądać młodziej i bardziej pogodnie. Aby popracować nad gładkością skóry możesz używać oleju morelowego jak balsamu tuż po kąpieli – w ten sposób zapobiegniesz utracie wilgoci i wysuszeniu.

Olej z pestek moreli polecamy także osobom mającym problem z delikatną skórą pod oczami. Stosuj go jak zwykły krem pod oczy, wklepując opuszkami palców, a zapomnisz o nieestetycznych cieniach i obrzękach.

Jeśli masz cerę skłonną do przetłuszczania, możesz użyć oleju morelowego do oczyszczania porów. Wymieszaj go z olejem ze słodkich migdałów w równych proporcjach (po ¼ szklanki) i wmasuj kosmetyk w skórę. Następnie nałóż na twarz ręcznik namoczony w gorącej wodzie (ciepło otworzy pory), a na koniec zetrzyj zanieczyszczenia i resztki oleju. Naturalny olej z pestek moreli może z powodzeniem zastąpić pełne chemii środki do demakijażu.

A może Twoją zmorą są spękane pięty, suche kolana i szorstkie łokcie? Możesz łatwo pozbyć się tego problemu za pomocą oleju z pestek moreli. Używaj go systematycznie, wcierając w newralgiczne miejsca, a Twoja skóra stanie się gładka i przyjemnie miękka.

Olej morelowy jest w pełni bezpieczny dla skóry i nie wywołuje podrażnień, dlatego polecamy go także do pielęgnacji skóry niemowląt wymagającej delikatnych kosmetyków. Możesz z powodzeniem stosować go jako naturalną oliwkę do kąpieli, zamiast drogeryjnych produktów stwarzających ryzyko uczulenia.

Olej z pestek moreli również świetnie się rozprowadza, pięknie pachnie i szybko się wchłania. Dzięki takim właściwościom świetnie nadaje się do masażu – stosowany w ten sposób złagodzi objawy stresu, ból i stany zapalne.

Z uwagi na wysoką zawartość kwasów omega-6, olej z pestek moreli doskonale pielęgnuje i odżywia włosy. Wykorzystaj go do zabiegu olejowania, a przywrócisz swoim kosmykom blask i optymalne nawilżenie. Włosy staną się łatwiejsze w układaniu i rozczesywaniu, co zapobiegnie uszkodzeniom mechanicznym powstałym wskutek mocnego szarpania szczotką. Olej morelowy warto również wcierać w skalp – pobudzi wzrost włosów, a także zniweluje swędzenie i łuszczenie skóry głowy.

Inne korzyści ze stosowania oleju morelowego

Bogactwo cennych składników odżywczych i zastosowanie pielęgnacyjne to nie jedyne zalety nierafinowanego oleju z pestek moreli. Ten naturalny produkt wykazuje również inne, korzystne właściwości:

  • obniża ciśnienie krwi,
  • zmniejsza ryzyko chorób serca i układu naczyniowego,
  • łagodzi zaparcia,
  • jest stosowany w leczeniu kaszlu i astmy,
  • działa przeciwzapalnie – łagodzi objawy zapalenia stawów,
  • wspomaga układ odpornościowy w walce z infekcjami,
  • zapewnia skórze ochronę przed słońcem,
  • może być stosowany w domowej aromaterapii razem z olejkami eterycznymi np. z lawendy, ylang-ylang, jaśminu, róży.

Zastosowanie oleju morelowego

Olej tłoczony z morelowych pestek jest przez niektórych producentów poddawany rafinacji, czyli procesowi ekstrakcji silnymi środkami chemicznym (np. heksanem) w wysokiej temperaturze. Olej oczyszczony w ten sposób ma niestety bledszy kolor, słaby aromat i neutralny smak. Jest wprawdzie trwalszy i zachowuje stabilność podczas obróbki termicznej, ale pod wpływem obróbki cieplnej i chemikaliów traci cenne składniki m.in. witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego ze względów zdrowotnych zdecydowanie lepszym wyborem jest olej z pestek moreli tłoczony na zimno (w temp. do 35°C) i nierafinowany. Taki produkt zawiera maksymalną ilość substancji odżywczych i zachowuje oryginalną barwę, smak i zapach.

Jak prezentuje się nierafinowany olej morelowy? Ma przyjemny, migdałowy aromat (możesz kojarzyć go z marcepanem), orzechowy posmak i złoty kolor. Z uwagi na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych należy przechowywać go w ciemnym i chłodnym miejscu, a spożywać wyłącznie „na surowo” – bez gotowania, pieczenia czy smażenia. Olej możesz wykorzystać do sporządzania sosów i dressingów sałatkowych, a z racji marcepanowego aromatu sprawdzi się również jako składnik deserów. Gorąco polecamy zastosowanie oleju morelowego także jako bazy do domowych kosmetyków: maseczek, peelingów, mydeł, kremów i balsamów.

Dawkowanie oleju z pestek moreli

Zalecana dawka oleju z pestek moreli wynosi 1-2 łyżeczki dziennie, przy czym nie należy podawać go dzieciom do 12 roku życia. Przy zastosowaniu zewnętrznym nie ma takich ograniczeń – olej morelowy można użyć do pielęgnacji skóry dzieci i niemowląt. Ze względu na lekką konsystencję i przyjazny skórze skład, po olej mogą sięgać zarówno osoby z cerą suchą, mieszaną, jak i przetłuszczającą się, a nawet trądzikową. Polecamy ten zdrowy tłuszcz zwłaszcza do skóry dojrzałej, gdyż spowalnia widoczne oznaki upływającego czasu tj. przebarwienia, zmarszczki i wiotczenie.

Olej z pestek moreli – właściwości, zastosowanie
4.7 (93.33%) 3 votes
  • Anna

    Świetny artykuł, wszędzie szukałam informacji o oleju z moreli i w końcu znalazłam rzetelne źródło.
    Bardzo dziękuję, na pewno wypróbuję olej z pestek moreli 🙂

    • Serdecznie dziękujemy za komentarz 🙂 Właśnie starany się zebrać rzetelne, sprawdzone informacje o zastosowaniach i właściwościach zdrowotnych naturalnych olejów w jedno miejsce 🙂

      Olej z pestek moreli jest wyjątkowy ze względu na szerokie zastosowanie w kosmetyce, zarówno do ciała jak i do włosów, ale spokojnie można go też pić – ma wiele korzyści zdrowotnych, opisanych w poście. Pozdrawiamy!

  • Marysia123

    Czy olej z pestek moreli można też spożywać do picia, czy tylko zewnętrznie, do smarowania ciała i twarzy? Czy jest bezpieczny dla skóry dziecka?

    • Dziękujemy za pytania 🙂 Olej z pestek moreli jak najbardziej można pić – w sekcji dawkowanie piszemy o tym szczegółowo, polecamy spożywanie 1-2 łyżeczek dziennie.

      Na skórę świetnie sprawdzi się jako olejek do kąpieli, balsam po kąpieli – najlepiej wsmarowany w wilgotną skórę, jako olejek do końcówek włosów lub produkt do do olejowania całych włosów. Świetny do masażu i aromaterapii, można używać solo lub w towarzystwie olejku mandarynkowego lub cynamonowego.

      Oleju z pestek moreli bezpiecznie można używać do pielęgnacji skóry dziecka – do kąpieli, masażu, nawilżania skóry. Nie polecamy podawać go jednak dzieciom do picia. Jest to dodatkowy środek ostrożności.

  • Kasia K.

    Zbiorczy i merytoryczny tekst o oleju z moreli – bardzo dobry 😉 jeszcze warto uzupełnić, że olej z moreli najlepszy jest dla cery dojrzałej, z widocznymi zmarszczkami i utratą jędrności. Pomoże ujędrnić i uelastycznić skórę, u mnie widocznie zwiększyła się gęstość i grubość skóry po regularnym używaniu oleju z pestek moreli. Polecam zamiast wszelkiej chemii i kremów z długą listą składników.

    • Dziękujemy za miłe słowa i komentarz 🙂

      100% się zgadzamy, że olej z pestek moreli świetnie sprawdzi się przy skórze dojrzałej. Bardzo interesująco opisała Pani swoja przygodę z olejem z pestek moreli – gratulujemy wspaniałych efektów, na pewno warto je podtrzymywać. Poza tym po posmarowaniu olejem skóra jest przyjemnie odprężona, nawilżona i nieprzeciążona nadmierną ilością składników, jakie są w kosmetykach 🙂